Behandelovereenkomst

   Behandelovereenkomst 

Op 1 april 1995 is de wet WGBO in werking getreden. Deze wet versterkt de positie van u als cliënt ten opzichte van artsen, verloskundigen, paramedici en andere hulpverleners. In de wet WGBO is onder meer geregeld: recht op informatie, toestemmingsvereiste voor de behandeling, de plicht om een cliëntendossier aan te leggen, recht op inzage in dit dossier, geheimhouding van cliëntengegevens.

Vanaf het moment dat het eerste intake gesprek gevoerd wordt en u beroep doet op onze hulpverlening, gaat u een behandelovereenkomst aan met Praktijk Blankestijn & van Tricht. 

Voor u als cliënt(en) zijn er rechten en plichten. Als behandelaren hebben wij die ook. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld. In dit behandelplan staan onder andere de volgende gegevens:

Persoonsgegevens van u als individuele cliënt, relatie of gezin
Naam verwijzer
Plaats verwijzer
Datum van verwijzing
Hulp/zorgvraag
Diagnose mits van toepassing
Doelstellingen van de hulpverlening
Hoe er aan de gestelde doelen wordt gewerkt
Welke interventies door ons worden toegepast
Een prognose/tijdspad van de behandeling

Afhankelijk van het hulpaanbod, wordt het behandelplan elke drie of zes maanden met u besproken en eventueel bijgesteld op wens van u of van ons als behandelaar.

Op de behandelovereenkomst zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn van toepassing op de zorg die u als cliënt ontvangt, maar ook voor gezaghebbende ouders en wettelijk vertegenwoordigers. 

Wij verrichten binnen onze praktijk alleen een behandeling bij kinderen onder de 12 jaar in het bijzijn van een begeleider (ouder, verzorger of andere verantwoordelijk volwassene met bevoegd gezag). Bij jeugdigen tussen de 12 jaar en 16 jaar is aanwezigheid van een begeleider niet noodzakelijk. Onder de leeftijd van 16 jaar wordt een schriftelijke behandelovereenkomst afgesloten met ouders, verzorgers.

De cliënt verplicht zich een afspraak tijdig (minimaal 24 uur van tevoren) af te zeggen, anders kunnen de kosten van de gereserveerde tijd in rekening worden gebracht.

De behandelaar verplicht zich informatie betreffende de behandeling te verstrekken aan de cliënt in alle fasen van de behandeling. De cliënt verplicht zich middels het onderzoek en intake relevante informatie te verstrekken.
De behandelaar zal geheimhouding betrachten ten aanzien van door de cliënt t.b.v. het dossier verstrekte gegevens. Voor alle andere informatie moet apart toestemming orden verleent. 

Zonder toestemming van de u als cliënt kan geen (be-)handelingen worden verricht.

Cliënt wordt door ons correct verwezen naar een collega- behandelaar, instelling, indien behandeling binnen onze praktijk niet geëigend en/of toereikend is.

Als u tegen ons advies in de behandelovereenkomst beëindigt, wordt u gevraagd een verklaring te ondertekenen dat tegen advies onderzoek of behandeling voortijdig wordt beëindigd.

De behandelovereenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd en eindigt als:
- de cliënt behandeling niet langer op prijs stelt, nodig acht en de overeenkomst eenzijdig of met wederzijdse instemming wordt beëindigd
- de doelen in het behandelplan niet haalbaar zijn
- de doelen niet realiseerbaar zijn binnen de behandeling in onze praktijk
- de doelstellingen in het behandelplan zijn bereikt
- de overeenkomst met wederzijdse opzegging wordt beëindigd 
- de overeenkomst door de behandelaar wordt beëindigd en dit slechts eenzijdig onder vermelding van argumenten, indien redelijkerwijs niet van behandelaar kan worden gevergd dat hij de overeenkomst voortzet. De behandelaar zal in een dergelijke situatie hulp en advies verlenen, totdat een overeenkomst met een andere hulpverlener plaats kan vinden.

De beroepscode van de NVP de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapeuten is van toepassing op onze praktijk.

De NVP heeft in 2018 een nieuwe beroepscode voor psychotherapeuten uitgebracht. Deze geldt vanaf 1 mei 2018 voor alle psychotherapeuten. Ieder NVRG-lid dient zich aan deze beroepscode te houden. De beroepscode kunt u downloaden.

De Nederlandse Vereniging Relatie en Gezinstherapie (NVRG) heeft op haar website informatie gepubliceerd met betrekking tot beroepscode, privacy, regels en wetten. 
(ga naar www.nvrg.nl voor de NVRG website en zoek op “privacyverklaring of beroepscode”). 

Mocht er onverhoopt sprake zijn van teleurstelling of onvrede dan proberen we als eerste het gesprek aan te gaan en er samen uit te komen. Doel van de wet is dan ook om zo snel mogelijk in gesprek een oplossing voor een klacht of uiting van onvrede te vinden. 

Share by: