Feedback of klachten

   Ontevreden?


Klachten voorkomen! 

Wij vinden het belangrijk dat cliënten zich gehoord voelen. Door je serieus te nemen en te luisteren naar feedback willen we ervoor zorgen dat anderen daar in de toekomst ook profijt van kunnen hebben. Wij willen leren van feedback en vinden het belangrijk daarvoor open te staan. We horen dan ook graag waar je tevreden over bent of wat er beter kan zodat we onze kwaliteit kunnen verhogen waar dat mogelijk is.

Toch een klacht?

Sinds 1 januari 2016 moet elke zorgaanbieder aan nieuwe (kwaliteits)regels voldoen. Dit is vastgelegd in de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz). Uit onderzoek blijkt dat mensen niet altijd tevreden zijn over de manier waarop zorgverleners hun klacht afhandelen. De afhandeling van een klacht kan lang duren en gebeurt soms op een onpersoonlijke manier. 

Mocht er sprake zijn van teleurstelling of onvrede dan proberen we als eerste het gesprek aan te gaan en er samen uit te komen. Doel van de wet is dan ook om zo snel mogelijk in gesprek een oplossing voor een klacht of uiting van onvrede te vinden. 

Oplossingen?

Uit de praktijk blijkt dat een gesprek tussen cliënt en zorgverlener het beste werkt. Als dat niet lukt dan kan de klachtfunctionaris een rol hebben. Bijvoorbeeld door een gesprek te bevorderen. Hij of zij heeft hiertoe alle ruimte ongeacht de vraag of de klacht mondeling, telefonisch of schriftelijk is ingediend. Lost een gesprek het probleem niet op? Dan kan de cliënt gebruik maken van een laagdrempelig alternatief: de onafhankelijke geschilleninstantie. Die doet een uitspraak waar beide partijen zich aan moeten houden.

Klachtregeling?  

Elke zorgaanbieder is verplicht om een klachtenfunctionaris, een klachtenregeling en geschillenregeling te hebben. Als vrijgevestigd zorgverleners zijn wij aangesloten bij P3NL. Deze beroepsfederatie heeft namens de bij haar aangesloten psychotherapieverenigingen een uniforme klachten- geschillenregeling voor vrijgevestigde zorgverleners opgezet en gezamenlijke afspraken gemaakt over een in te schakelen klachtenfunctionaris.

De cliënt dient bij de klachtencommissie van P3NL een klacht in tegen zijn zorgverlener. 
De zorgverlener verwijst in zijn communicatie naar de commissie en/of verstrekt de cliënt het klachtenformulier. Klachten kunnen ook per e-mail of schriftelijk worden ingediend.

P3NL heeft een uniform klachten- en geschillenreglement opgesteld. Zie hiervoor de knoppen in de linkerkolom.

De klachtenfunctionaris zoekt samen met de cliënt en zorgverlener naar een oplossing.
Lukt het niet om door bemiddeling tot een oplossing te komen? Dan kan de klacht worden voorgelegd aan de specifieke geschillencommissie in Den Haag. De geschillencommissie doet vervolgens een bindende uitspraak.


Share by: